понеделник, 27 юли 2009 г.

Не ме будете – на диета съм!

Или за връзката между добрия сън и нормалното тегло

Дори самото споменаване на думата „диета" предизвиква намръщени гримаси по лицата на милиони жени по света. И как иначе. Обикновено диетите се свързват с лишения, хладилник, пълен с някакви безвкусни нискокалорични буламачи, изморителни упражнения и потене във фитнеса и образите на жени, които нещастно хрупат половин морков, защото това е единственото им „ядене"за деня...

Спокойно, няма нужда да посягате към шоколада, за да прогоните тези кошмарни видения! Оказва се, че има и по-лесен начин да се отървете от излишните килограми... - със спане. Достатъчно е просто да спите по 7-8 часа на денонощие.
Звучи твърде хубаво, за да е истина, но не се щипете - не сънувате!

Отдавна е научно доказано, че съществува връзка между продължителността на съня и теглото. Обвързаността е проста - експертите са установили, че тези, които спят по-малко, тежат повече. Изследване на Колумбийския университет, например, показва, че рискът от напълняване се увеличава с 50% при хората, които спят по пет часа всяка нощ. За сравнение при тези, които спят само с час повече рискът пада до 23%.

Обяснението се крие в това, че сънят пряко влияе върху секрецията на много хормони. Но едва през последните няколко години учените откриха, че двата хормона - лептин и грелин, които регулират апетита, също зависят от това колко и добре ли сме спали. Грелинът, който се произвежда в храносмилателния тракт, стимулира апетита, докато лептинът, произведен от мастните клетки, изпраща сигнал на мозъка, че сме сити.

Когато не сте спали достатъчно нивата на лептин падат, което означава, че не се чувствате сити, въпреки че сте се нахранили, а концентрацията на грелин се повишава, което пък допълнително изостря апетита. Този извод се потвърждава и от изследването на учените от университетите в Станфорд и Уисконсин. Данните показват, че тези, които са спали по-малко от осем часа не само имат по-ниски нива на лептин и по-високи на грелин, но и повишени нива на мазнини.

Ако не вярвате, може лично да проверите теорията. Следващия път, когато прекарате безсънна нощ, обърнете внимание как на другия ден се нахвърляте върху сладкото, вафлите и останалите недотам полезни вкусотии. Същевременно каквото и да хапнете не може да обуздаете глада си. Причината за вълчия Ви апетит точно към тези храни също не е случайна. Доказано е, че недоспиването увеличава двойно желанието за калорични храни, богати на въглехидрати.

Добрите навици за сън също могат да Ви помогнат, ако искате добра фигура. Препоръчително е да имате режим на спане, т.е. да лягате в приличен час и ставате по едно и също време сутрин. Добре е да не ядете непосредствено преди лягане, да създадете успокояваща и уютна обстановка в спалнята си. Още по-важно е да изберете качествен матрак и възглавница, които допълнително да подобрят съня Ви. Така вие си осигурявате оптимална почивка през нощта, която ще Ви даде повече енергия и сили през деня - да спортувате, да бъдете по-ефективни в работата си, да сте по-жизнени.

Ако все още сте скептични към идеята за отслабване чрез сън, просто помислите логично за секунда. Докато спите, няма как да ядете, нали?!

Материалът е предоставен от Happy Dreams.
http://lifestyle.ibox.bg/news/id_1544415045

Няма коментари:

Публикуване на коментар