четвъртък, 6 август 2009 г.

Фейсбук абстиненция.

Оказа се, че зависимостта, която понякога изпитвам към шоколада не е единствена. Новата продължила вече близо година зависимост е Фейсбук. Да, но както всяко нещо, което е предозирано, така и това май ми дойде в повече. За това взех кардинално решение - почивка. Прекарвах между 12 и 17 часа на ден пред компютъра, през които Фейсбука ми е отворен непрекъснато и час по час цъках да видя какво ново. Еее, не! Не може така! Имам и личен живот и повече харесвам хората от листа ми с приятели на живо. И почивката се състои в това, че закрих акаунта си! Къде на шега, къде истина зад това ми решение стоеше друга една мисъл - значима ли съм за въпросните хора и колко е важно моят лик да стои сред тези на останалите в тяхната листа. Оказа се, че да! Ооо, йее! Целта е постигната (до някъде). Получих обаждания на телефона с въпроси: "Какво става с теб, добре ли си?", "Изчезнала си ми от листата..." и подобни коментари. Добре, обаче за ги предизвикам и скайпа си не включвам. Като се замисля аз кого предизвиквам - себе си или приятелите ми? Май, май себе си. Така ме сърбят пръстенцата да изпиша мейла си и паролата и отново да надникна какво става с приятелите ми и какво ги вълнува. Трудно е да се откажеш от нещо, което ти запълва деня. Трудно е да се откажеш от присъствието на любими хора, било то виртуално. Но рискът от пренасищане стоеше пред мен. И си дадох срок - една седмица! А понеделник е толкова далеч...

8 коментара:

  1. Привет :)
    Приятно местенце :)
    Facebook->абе вече се чувствам неандерталец.Само аз ли дори не съм кликала на линка за тази социална мрежа???
    По принцип интернет може да докара ремисии..масови.

    Усмивки и хубав ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, много мило.
    Няма нищо неандерталско в това, че не си във въпросната социална мрежа. Аз май доста се бях улисала. Сега се "лекувам". :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, да се отчета и аз, благодаря, че стана последовател във Всичколандия, с удоволствие се присъединявам към твоя, особено като прочетох тази статийка. Не харесвам лицкнигата и се радвам на всеки, който успее да се измъкне от притегателната сила на обятията й.
    Даже сега се готвя да дам компютъра си за една седмица, за да видя как се живее без него :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ще издържиш:). Аз също не мога да разбера,какво толкова намират хората там, но пък влизам почти всеки ден за да видя,какво са правили моите приятели.

    ОтговорИзтриване
  5. Защо във Фейсбук
    В Туитър е по приятно
    Или например във
    http://friendfeed.com/

    ОтговорИзтриване
  6. Във Фейсбук защото там са приятелите ми, не само хора от мрежата, ами приятели с които съм расла и споделяла емоции, а сега ни е грабнало ежедневието и си търсим извинение в кризата, както и разстояниета, които ни делят за да не се видим.

    ОтговорИзтриване
  7. Facebook трябва да бъде прекръстен на Facefuck - сайтът, който го начуква на свободното ти време.

    ОтговорИзтриване
  8. Има нещо вярно, но пък звуци като за цензурал :)) и все пак свеки сам решава как да уплътни свободното си време.

    ОтговорИзтриване