сряда, 21 януари 2009 г.

"Старият" Шумен

От доста време насам има едни основни теми, въртящи се около политика - за миналото време, за новото време. Както някой хора казват "Едно време" и "Настоящето". Тази моя публикация, няма да е свързана нито с политиката, нито с "Едно време". Тя ще бъде една "ретроспекция" на нашия град в образи.
В интернет попаднах на снимки от Шумен, от тогава, когато дори голяма част от днешните читатели още ги е нямало.


Така е започнало всичко. Не ви ли изглежда странно Илчов баир без паметник "Създатели на Българската държава"?





А това е днешного Кръгово на Руски паметник.




Сега тази част от улицата е пешеходна зона.




Има ли наш съгражданин който да не знае на кой паметник всички млади казват "Разперко"?!




Ако се чудите къде се намира тази сграда и коя е ще ви отговоря. Това е сградата на театъра. В днешни дни тя не изглежда по този начин, нали?




Така пък е изглеждала пешеходната алея около театъра. Култовите пейки за днешната младеж.




Май, Съда няма значителна промяна.



Култовото кино "Млада гвардия"




Нито хотел "Мадара". Разликата е в паркоместата пред него.



Доста интересна визия е имала тази част на градът ни преди да налеят тоновете бетон.




Картичка от времето, когато всяка дума е завършвала на "Ъ", но не от мода.



И една снимка която "не помни времето си".



Доста интерено, не мислите ли? И през погледа на настоящето, дори романтично.

8 коментара:

  1. Оказа се, че част от тези снимки са окачени по стените на едно от често посещаваните от мен кафета, а именно "10-ят град".

    ОтговорИзтриване
  2. А как е истинското име на "Разперко"? Четох някъде, че било Паметник на свободата?

    ОтговорИзтриване
  3. Истинското име на разперко е Братска могила, построен е по проект на Любомир Далчев, най- талантливият български скулптор за ХХ в. За годината може да бъркам 1965 или нещо подобно. Там са ме приели за пионерче, а чавдарската ми връзка, е заровена някъде наоколо заедно със завет към бъдещите поколения. Това ме подсеща, че докато е жив още Каларов от пионерския дом, трябда да пипотам къде е мястото, защото трябваше този завет да се отвори на 50 год от Соц. революция, а това май мина:))

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни снимки! Направо се разчувствах. Толкова приятно ми стана, като ги разгледах, върнаха ме в младостта ми, в онова време, в което всеки можеше да се движи спокойно по всяко време на денонощието, време изпълнено с много романтика и красиви изживявания. Поздравления на всички, които са помогнали тези снимки да излязат на бял свят. :) Нина Димитрова

    ОтговорИзтриване
  5. Снимките са публикувани на много места в мрежата, за това не можах да посоча точно източникът от който ги използвах. Това едва ли би било проблем, защото достигат по този начин по-лесно до сърцата на хората, каквато смятам е и тяхната цел. Мили спомени (макар чужди) за любимият ни град. :)

    ОтговорИзтриване
  6. супер,който може нека качва повече такива снимки,да не се забравя миналото:)

    ОтговорИзтриване
  7. Случайно попаднах на тези снимки и още първата снимка ме върна в детството ми, защото в кадър се вижда блока и жилището в което е минало детството ми.На Илчов баир нямаше паметник,помня и строителството на този паметник не знам от кого кръстен "Разперко".Тогава Шумен имаше чар и стил.Не мога да се съглася,че сегашната сграда на театъра е по-хубава от онази старата,която помня и не само това.

    ОтговорИзтриване